top of page

JAKT I FJELLET

Rypejakt om høsten. 

Jakt på rype og rein

Forollhogna er ideelt for jakt. Det er fine forhold for rypejakt, og området er ettertraktet blant jegere i hele landet. Rypejakta begynner 10. september, og i Såttåhaugen varer den to uker. Det er ca 30 jegere som jakter rype i Såttåhaugen hvert år. Jakta er oppdelt i to perioder.

 

Villreinstammen i Forollhogna er en av landets best bevarte, så det er mange som vil jakte rein der. Reinjakta varer fra 20. august til 20. september. I hele området er det en fellings-tillatelse på ca. 900 dyr. Fellingstillatelser blir gitt til de forskjellige rettighetshaverne etter areal. Såttåhaugen grunneierlag får hvert år tildelt rundt 20 dyr. Det er populært å jakte rein, så det er stor pågang av jegere. Det er oftest de samme jegerne som går igjen år etter år.

 

Grunnen til at villreinstammen i Forollhogna-området er så bra er at det er få dyr på et forholdsvis stort område. Man forsøker å holde en vinterstamme på 1800 dyr. Det blir foretatt reintellinger med fly, så man kan finne ut hvor mange dyr som er i området, og hvor høy fellingstillatelse som kan gis hvert år. Det er rettighetshaverne rundt Forollhogna som har gått sammen om forvaltning av reinstammen.

Fiske

Forollsjøen er ett av Hedmarks beste ørretvann. Det er fiskelivskonsulenten i Hedmark sammen med fiskeforeninga som har ansvaret for forvaltning av fisket i Forollsjøen. Det er forbudt å sette ut fisk i sjøen av fare for å ødelegge den gamle, gode fiskestammen som finnes der. Det er bare grunneierne som får fiske med garn i sjøen, og det er forholdsvis vanskelig å få fisk på stang der. Hver grunneier har lov å sette maks 10 garn. Dette er fordi det ikke skal fiskes for mye.

 

Ved Forollsjøen ligger det mange fiskebuer, som tilhører setrer lenger nede i dalen. Det er tatt ørret på mer enn seks kilo i Forollsjøen. Det er straks enklere å få fisk med stang hvis man holder seg til Snudda og Østerbekken, som ligger nermere setergrenda. Her er det sjelden man må gå hjem uten fangst i fiskeveska. Kanskje ikke så stor, men for de yngste som ønsker å prøve fiskelykken, er forholdene langt på vei ideelle. Forollhogna er et velkjent turområde. Det er lett å gå innover i fjella, for landskapet er forholdsvis flatt og åpent, og det finnes også fisk i noen av de små vannene inne på fjellet.

.

bottom of page