top of page

SKINN OG FELLER

Saueskinn

Vi selger skinn av rasen gammel norsk spelsau, og vi bereder kun lammeskinn. Ullen består av lange glatte dekkhår og en forholdsvis kort og finfibret ulll som ligger i bunnen. Ullen vil lokke seg og vil ikke tove ved bruk, skinnet er derfor slitesterk og har lang levetid. Den finnes i mange naturlige fargevarianter som svart, grått og brunt. Vi tilstreber gjennom avl å få til ullkvaliteter og farger som er typisk for rasen.

Skinnfeller

Skinnfeller i sauenes ulike farger er vår spesialitet. Hver fell består av 6 til 7 skinn med farger etter kundens eget ønske. På baksiden av fellen kan det monteres bolstervev av egen produksjon. Veven er laget av spælsau-ull med ulike farger og mønstre.

Saueskinn i brunt, og til høyre baksiden av en skinnfell som holder på å bli sydd sammen.

TEKSTILER

Egenskaper og tradisjoner

Ull fra spælsau har lengre hårstrå enn ull fra andre saueraser. Den består av finfibret bunnull som ligger innerst, og lang, grov og mere glansfull dekk-ull som ligger ytterst. Det er glansen i ulla som kjennetegner og god kvalitet. Det er en gammel tradisjon å bruke Spælsau-ull i billedvev og tekstiler. Et eksempel er Baldisholteppet som ble funnet i en kirke fra 1100-tallet på Hadeland. Nå har vi tatt opp igjen og videreført denne gamle tradisjonen.

Våre tekstiler

Vi har fått et spinneri til å spinne garn av ulla og deretter et veveri til å produsere tekstiler i ulike utvalgte farger og med ulike mønstre. Våre tekstiler har sauens naturlige ullfarger. I tillegg er ulla er økologisk og uten kunstige tilsetningsstoffer. Stoffene egner seg godt i tøffe omgivelser da det er slitesterkt. Tekstilen er glatt og glansfull, faller pent og krøller lite. Bruksområdet kan spenne fra møbeltrekk, gardiner og dekorasjon til bekledning. Foreløpig er det bare stoffet som er til salgs. Så kom gjerne innom gården for å se på utvalget eller ta kontakt under kategorien bestilling.

Garnet finnes i flere naturfarger. Fra de mørkeste fargene i svart og brunt til de lyseste i grått, nesten hvitt og lysebrunt. Det samme gjelder for tekstilene til høyre. 

bottom of page